Radiografiile dentare sunt instrumente de diagnosticare extrem de utile, pe care dentistul le poate putea utiliza pentru a diagnostica boli sau afectiuni ale dintilor si gingiilor copilului tau.
Din moment ce radiografiile dentare pentru copii ii expun pe acestia la radiatii, sunt sigur ca ai motive sa fii reticent in a-ti da acordul ca micutul tau sa fie supus unei radiografii digitale inainte sa cunosti mai multe despre procedura si despre modul in care aceasta se desfasoara.
Citeste articolul in continuare si descopera detaliile pe care toti parintii trebuie sa le cunoasca inainte sa faca un film dentar copiilor.
Motive pentru care se apeleaza la radiologia dentara in cazul copiilor
Inainte ca un medic dentist sa iti recomande o radiografie la dinti pentru copilul tau, acesta ii evalueaza istoricul de sanatate si efectueaza o examinare clinica.
Exista multe zone din gura copilului tau care nu pot fi vazute in timpul unei examinari orale, cum ar fi zonele de sub gingie sau din interiorul dintilor.
De ce au nevoie dentistii sa vada sub gingii sau in interiorul dintilor? Iti voi spune imediat cum radiologia dentara ii ajuta pe dentisti:
- Vede daca exista unele anomalii dentare
- Ofera imagini clare ale cariilor dentare
- Verifica tratamente endodontice anterioare
- Determina cauzele umflaturilor din cavitatea bucala
- Evalueaza leziunile dentare rezultate din traume
- Evalueaza sanatatea osului alveolar
- Stabileste cati dinti exista in interiorul cavitatii bucale
- Determina impactul dintilor care pot fi neerupti
- Identifica daca lipsesc dinti inca necrescuti
- Indica daca dintii au pierderi osoase sau boli parodontale
- Vizualizeaza dintii loviti
Tipuri de radiografii dentare
In functie de imaginile asupra dintilor de care medicul stomatolog are nevoie, acesta poate dispune de mai multe tipuri de radiografii. Eu ti le voi prezenta pe cele mai importante dintre acestea:
Radiografia Bite-wing
Radiografiile de tip Bite-wing sunt utilizate de medicii dentisti pentru a se uita la coroanele dintilor superiori si inferiori dintr-o zona a gurii, cum ar fi molarii sau premolarii. De asemenea, sunt folosite si pentru a detecta cariile dintre dinti dificili de observat cu ochiul liber.
Radiografia retroalveolara
Acest tip de radiografii sunt folosite pentru a mari imaginea a unui dinte pentru a-l afisa in totalitate, de la coroana la radacina. Sunt utile pentru identificarea problemelor din radacina dintelui, din osul maxilarului sau a cariilor.
Radiografia panoramica
Radiografia dentara panoramica evidentiaza intreaga gura a copilului tau cu o singura radiografie dentara, asa ca toti dintii de pe maxilarul superior si inferior vor fi vizibili.
Mai mult, este folosita pentru a monitoriza dezvoltarea dintilor micutului tau sau sa determine daca acesta are nervoie de servicii stomatologice de ortodontie, dar si pentru a vedea dintii care cresc, dintii cariati sau chiar posibile tumori.
Radiografia ocluzala
Radiografiile ocluzare prezinta intregul arc dentar fie in partea de sus a maxilarului, fie in partea de jos. Sunt utile pentru a vedea plasamentul tuturor dintilor copiliului tau si pentru a vedea cum acestia se potrivesc atunci cand copilul tau musca.
Proiectii cefalometrice (Teleradiografii de fata si profil)
Acest tip de radiografii arata intreaga parte a capului copilului tau. Din moment ce dintii, maxilarul si craniul sunt vizibili in acelasi film, aceste imagine sunt utile pentru planificarea tratamentelor ortodontice.
Tomografie dentara 3D cu fascicul conic (CBCT)
Radiografiile de acest fel sunt diferite fata de cele pe care le-am mentionat mai sus. De ce? Ei bine, ofera o perspectiva 3D a cavitatii bucale a copilului tau.
Perspectiva 3D este extrem de utila atunci cand medicul dentist are nevoie sa masoare spatiul si dezvoltarea dintilor copilului, dupa cum afirma majoritatea expertilor dentari.
Sunt periculoase radiografiile dentare pentru copii?
Dupa ce ti-am prezentat principalele metode radiologice de investigatie, acum a venit timpul sa iti clarific poate cea mai mare ingrijorare a ta, si anume riscurile pe care le implica o radiografie dentara pentru copilul/copiii tai.
Din moment ce radiografiile ii expun pe copii la radiatii, multi parinti sunt ingrijorati in ceea ce priveste riscurile aparitiei unor maladii cumplite cum ar fi cancerul.
Totusi, nu trebuie sa te ingrijorezi deoarece copiii tai vor fi expusi doar la un nivel extrem de mic de radiatii.
Echipamentele si tehnologiile ultra-moderne din prezent le permit medicilor stomatologi sa concentreze fasciculul de raze X numai asupra zonelor de interes, reducand astfel expunerea la radiatii.
La randul lor, echipamentele de radioprotectie iti tin copilul in siguranta pe durata procedurii de radiografiere.
Din moment ce copii care prezinta un risc scazut de carii dentare nu au nevoie prea des de radiografii dentare, o buna igiena orala poate contribui la minimizarea nevoii pentru proceduri de radiologie dentara.
Nu uita, spala-ti copilul pe dinti de doua ori pe zi si tine-l in siguranta de afectiuni dentare!
Ce pret are o radiografie dentara pentru copii la Ekydent?
La Ekydent Ploiesti, unul dintre cabinetele stomatologice cu traditie din oras, iti poti aduce cu incredere juniorul pentru radiografii dentare. Daca te intrebi cat costa o radiografie dentara, afla ca acesta are un pret extrem de accesibil, la numai 10 RON. Convenabil, nu-i asa?
Sanatatea dentara a copilului tau este misiunea noastra, deci acesta va cadea pe mainile unor profesionisti dedicati, cu o experienta in domeniul dentar de peste un deceniu. Nu mai sta pe ganduri si fa-i micutului tau o programare chiar acum, la 0766.65.48.57 sau 0344.11.88.47.